fredag 26 februari 2016

Hip hip Horace!

En Akademiledamot i ett reseprogram på tv?
Det låter som världar som krockar men kanske är det helt rätt med lite fiskleverolja i fredagstacon, menar Jakob Nilsson som har sett premiären av SVT:s ”Liv och Horace i Europa” med Karlskronasonen Horace Engdahl och serieskaparen Liv Strömquist.

Horace Engdahl, innehavare av stol nummer 17 i Svenska Akademin och "för många själva sinnebilden av bildning och kunskap" enligt speakerrösten i nya SVT-satsningen ”Liv och Horace i Europa”, tar steget in i ”dumburken”. Visst, det handlar om bildning i Public service, och Horace har ju faktiskt till och med varit med i ”Bingolotto” (!) tidigare men det låter som att blanda champagne och Champis. Svenskarna är ointresserade av kultur, menar Horace i premiäravsnittet. Kanske kan ett program som detta vara botemedlet? Det är hur som helst uppfriskande att få lite Søren Kierkegaard och Victoria Benedictsson som tisdagsunderhållning.
Genom historien har det varit en ständig utmaning för intellektuella att nå ut med sin kunskap när tiderna förändras och något annat än djupa tankar om sakernas tillstånd är hett bland den breda massan (det är det i ärlighetens namn, allra oftast). Platon sågade exempelvis skrivkonsten, som han menade var fördummande, samma argument som fortfarande hörs om datorer och internet. En annan väg än att muttra uppgivet är att acceptera hur det fungerar och försöka utnyttja det till sin fördel. Av tänkare från vänster har Hollywood-filmer länge betraktats som ett sätt för USA att hjärntvätta alla som inte ont anande trycker i sig popcorn i biostolen i sin ideologi. I sina böcker om Martin Beck ville deckarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö underhålla och vara politiska på samma gång.
Kanske går Horace Engdahl på samma sätt nu i bräschen för att göra bildningen bred? Det är dags att droppa fiskleverolja i fredagstacon! Jag vill se program som ”Epikrundan”, ”Lyrikfällan”, ”Lotta Lotass på Liseberg” och ”Sommar med Ernst Brunner”. Låt Bruno K. Öijer leda Melodifestivalen och Sara Stridsberg ”flytta in”!
Jag raljerar, men berör förhoppningsvis också något viktigt här. För att välja en bredare plattform för att nå ut är ingen dum idé. Ett perfekt exempel är när poeten Athena Farrohkzhad tog det ganska trista sommarpratsformatet och förde ut såväl poesi som politik till landets sommarstugeverandor 2014.
Det börjar dock inget vidare för Horace. Han vill plågsamt ofta betona att han minsann är påläst, verkar ha svart bälte i Kulturmansplaining och säger saker som "det är pizzicato i stråkarna va" om musik av Bach och lägger ut texten om Kierkegaard utan att låta Liv Strömquist komma till tals. Jag tänker att serien här ringar in det värsta med bildning, när den inte blir inbjudande, utan något för de redan invigda. Förhoppningsvis lär sig Horace något av resekollegan Liv Strömqvist som bland annat tecknat en serie om Victoria Benedictsson.

"Är bildningen på utdöende?" frågar sig programserien. Det tror jag – hoppas jag – inte. Den behöver nog bara kläs i ett mer tilldragande omslagspapper.

(Publicerad i Blekinge Läns Tidning 26/2-2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar