torsdag 4 februari 2016

När börjar Super bowl?

"När börjar Super Bowl?" 2011 såg en webbredaktör på Huffington Post hur frågan var en av de vanligaste sökningarna på Google. Han skrev således en artikel som inte innehöll mer än den efterfrågade informationen om amerikanernas största idrottsevenemang, skriver The Atlantic. Den korta texten blev flitigt läst och fick snart efterföljare, också bland mer traditionella tidningar som LA Times.
Det kan först verka som cyniskt klickfiske – kan inte folk ta reda på något så enkelt själva? Säkert. Men har inte samma tanke om att informera allmänheten i decennier präglat lokaltidningarnas evenemangskalendrar? Jag minns ett helgpass på en lokaltidningsredaktion då en äldre man ringde och frågade hur dags Sverige spelade handboll samma kväll, en annan gång ringde någon och frågade varifrån en buss avgick.
Huffington Posts numera årligen återkommande artikel är kanske klickfiske, men betet är den trovärdighet som kommer med att vara en tidning som – åtminstone stundtals – sysslar med seriös journalistik.
Och i dessa desinformationens trolltider är pålitliga ljuskällor viktigare än någonsin.
Så, när börjar Super bowl? Sändningen startar 23.30 svensk tid på söndag (7/2) på TV3 och Viaplay, men först klockan 00.35 är matchen mellan Carolina Panthers och Denver Broncos igång.
(publicerad i Sydsvenskan 7/2-2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar