lördag 6 augusti 2016

Röststarkt men aningen temposvagt


Lisa Nilssons starka röst skapar stämning med låtar om hjärta och smärta.
Men något mer än vaggande bjuder hon inte upp till.

Lisa Nilsson känns som en perfekt bokning för just klockan 19 på Skärgårdsfestens fredagskväll: en aptitretare att vagga igång blodcirkulationen till innan mer dansanta akter.
Hon utlovar låtar från olika delar av sin karriär och så blir. De flesta handlar om hjärta och smärta (varför gör nästan alla låtar det? Men det är en annan fråga, förslagsvis för en matig akademisk uppsats). Det är synd att det är så ljust annars hade förmodligen flera uppsträckta tändare lyst över torget. Att många av låtarna inte är hennes egna går som en röd tråd genom Lisa Nilssons karriär: från det tidiga samarbetet med Mauro Scocco (”Himlen runt hörnet” och så vidare) till hennes medverkan i ”Så mycket bättre” förra året. På Stortorget bjuder hon också bland annat på tolkningar av Peter LeMarc och Niklas Strömstedt. Gemensamt är att hon får låtarna att växa med sin röst. En vanlig upplevelse på stadsfestivaler och konserter är annars troll som spricker i ljuset i form av röster som låter otroligt på skiva men likagärna hade kunnat vara vrål från öltältet live. Lisa Nilsson kan definitivt inte räknas dit. Hon klarar till och med av att framföra ”Mysteriet deg”, egentligen en duett med norrmannen Björn Eidsvåg, på egen hand.
Lisa Nilsson är ett superproffs efter över 25 år som artist och levererar ner till mellansnacket som är både mysigt (som om dotterns födelsedagsfirande i turnébussen) och roligt (en träffsäker skildring av en nyårsfylla).
Det är en bedrift att det sköna vaggande mellanläget inte blir sömnigt. I ”Himlen runt hörnet” lyckas Lisa Nilsson få såväl publiken att sjunga med som att presentera sitt band sjungande. Men det blir lite mycket av samma vara, i samma tempo, som att i flera timmar lyssna på samma musik av en skicklig instrumentalist.

Det är först i det första extranumret (”Varje gång jag ser dig”) som tempot höjs och vaggandet bryts. Lite sent, kan tyckas.

(Publicerad i Blekinge Läns Tidning 6/8-2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar