onsdag 24 augusti 2016

Recension: "Sommar i P1" med Klas Östergren

Klas Östergren har sommarpratat tre (!) gånger tidigare.
I år gjorde han det live och bjöd uppfriskande nog på få historier från det egna livet.

Klas Östergren börjar sitt fjärde ”Sommar” (han har pratat 1980,1981 och 2006 tidigare) med att berätta om sitt första framträdande som författare 1975. Med debuten ”Attila” just utgiven kastas den unge Klas till lejonen i form av två pensionärer som egentligen velat se Bo Setterlind. Och fler anekdoter blir det, dock få från det egna livet, vilket är uppfriskande.
Det perfekta sommarpratet verkar vara ett slags avkok på föreställningen om den amerikanska drömmen, om någon som börjat på noll och kämpat sig uppåt.
Men detta undviker alltså Klas Östergren, vilket är den stora behållningen tillsammans med den levande känslan av live, trots att det är lite småsömnigt. Sammantaget är musiken, som börjar med Janis Joplin och slutar med Richard Strauss, bäst. Företrädesvis spelar Östergren kvinnliga artister som kontrast mot de väl gubbiga anekdoterna. Framåt slutet blir det fint metaforiskt med (spelat eller äkta) darr på rösten om döden, som tyst går bredvid och till slut visar sig.

Trots att det inte är spektakulärt på något sätt sticker alltså Östergrens sommarprat ut. Så stelnat har ”Sommar”-formatet blivit att en 61-årig akademiledamot kan framstå som en frisk fläkt.

(Publicerad i Blekinge Läns Tidning 21/8-2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar