fredag 6 november 2015

Svar till Modernista

Att illustrationerna på omslagen till Ngũgĩ wa Thiong'os nya svenska och internationella utgåvor är kollage av kenyanska djur iklädda militära symboler har gått mig förbi. Likaså hur detta skulle vara en medveten problematisering av en exotifiering av afrikanska författare. Troligen även de potentiella läsarna som möter omslagen i bokhandeln. Vad som syns är i stället ännu ett exempel i raden av hur den här typen av exotiska symboler används på omslag till böcker av afrikanska författare.
Att liknande symboler och estetik syns på andra omslag till böcker av Ngũgĩ wa Thiong'o på författarens egen hemsida (de tre omslag som syns är samtliga från utgåvor från amerikanska förlag) är enligt min mening inget försvar – det säger mer om hur västerländska förlag fungerar än om den kenyanske Nobelprisfavoritens författarskap.

Det var denna fråga jag ville lyfta. I sitt svar verkar dessvärre Modernista mer intresserade av hårklyverier om leoparder och tigrar. Eller att sila mygg och svälja kameler, som det också brukar kallas.

(Publicerad i Svenska Dagbladet 5 november 2015)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar