måndag 17 oktober 2016

Kritiska röster tystas i Ungern

Pressarna har bokstavligt talat stoppats på Ungerns största dagstidning, regeringskritiska Népszabadság som funnits i sextio år. Allt från e-post till webbsajt har stängts ner. Något som lett till demonstrationer och att EU uttryckt sin oro. Enligt ägarna Mediaworks handlar det rent krasst om ekonomi. Kritiker menar dock att företaget, som köpte Népszabadság kort innan stoppet, står nära premiärminister Viktor Orbán och hans styrande parti Fidesz.
Oavsett om det sker öppet eller i det fördolda skyr Fidesz inga medel för att skapa sitt eget medielandskap. För några år sedan var jag i Budapest för att skriva om en av de mer öppna metoderna: de nya medielagarna partiet instiftat. Lagarna medförde bland annat ett medieråd med mandat att utdela böter och avstängningar och också utse chefen för Public Service.
Jag besökte också en annan regeringskritisk tidning, socialdemokratiska Nepszava, och fick höra om mer subtila knep för att komma åt regeringskritiska medier. Sedan Fidesz tog makten 2010 har Nepszava tappat annonsörer och liksom andra oppositionella tidningar fått mindre reklamintäkter från statliga bolag.
Men det finns ljusglimtar. Trots att man tappat två tredjedelar av upplagan sedan 2009 kommer Nepszava alltjämt ut. Och chefredaktören för nedstängda Népszabadság, Martin Gergely, säger till P1 att de håller på att bygga upp en ny redaktion.
(Publicerad i Sydsvenskan 16/10-2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar