tisdag 4 juli 2017

Bokrecension: Läraren


I romaner med realistiska anspråk blir jag överkänslig för namn. Illusionen av realism kan helt spricka av karaktärer som heter icke-trovärdiga saker. I Patric Eghammers ”Läraren” stannar det inte vid att huvudpersonen heter Arnold Blad; här skymtar Monk, Mister Kurt, Popcorn, Esth-Marie och Halleluja förbi.
I övrigt har dock Eghammer lyckats väl med att återskapa stämningen och miljöerna i 1990-talets Karlskrona. Det är där Arnold, 28-årig musiklärare, inleder ett förhållande med Henrietta, en 18-årig elev på samma skola.
I en roman med realistiska anspråk måste även förkastliga saker kunna skildras. Jag tycker inte heller att det hör till kritikerns uppgift att göra moraliska bedömningar á la de som kritiserar Arnold i boken (samtliga kvinnor, tyckte alla män i 90-talets Karlskrona att lärare-elev-relationer var oproblematiska?).
Men ur ett rent estetiskt perspektiv tycker jag att äldre-man-träffar-yngre-kvinna-storyn är en av de mest utnötta. Särskilt när de skildras ur mannens perspektiv. Lika ointressant som en polis som offrar sitt privatliv för jobbet eller en hjälte som besegrar skurken till slut. Hur är det möjligt att någon skriver en sådan bok år 2017, och kanske rentav tycker att det är lite provokativt och modigt? Om det ändå ska göras ställer det höga krav på taktkänslan. Krav som Eghammer är långt från att leva upp till. Arnold kallar genomgående kvinnor för ”exemplar”, tänker tillbaka på när han såg sina elever topless, hoppas att ”nejet skulle bli till ett ja” bara han försöker tillräckligt många gånger. Om vi haft ett pris för sämsta sexskildring hade Eghammers ”de böljade tillsammans på lyckovågor och han ville fortsätta länge” varit en stark kandidat.
”Läraren” är som sagt en bra skildring av 90-talets Karlskrona, skriven med flyt och driv. Stadens storstadsförflutna blir en symbolisk kuliss till Arnolds egna avstånd mellan dröm och verklighet. En berättelse om en ung man som ”aldrig vågat eller orkat satsa fullt ut”, som tyvärr solkas ner av den gubbsnuskigt skildrade romansen.
(Publicerad i Blekinge Läns Tidning 4/7-2017)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar