måndag 9 oktober 2017

Elefanten i (redaktions-) rummet

Något är annorlunda på New York Review­ of Books. För första gången sedan tidskriften grundades 1963 är Robert­ B Silvers inte redaktör. Tillsammans med Barbara Epstein, en annan grundare, var Silvers redaktör fram tills Epsteins död 2006. Därefter fortsatte Silvers­ själv på posten tills han dog i mars i år, 87 år gammal. Hans efterträdare­ blir 65-årige Ian Buruma, prisbelönad journalist och författare. Ett kvalificerat val, Buruma har medverkat i tidskriften sedan 80-talet. Den digitala satsningen ska förstärkas och nya skribenter rekryteras, säger Buruma­ i en intervju i New York Times.
Men det finns en elefant i (redaktions-)rummet: Buruma är ännu en vit, äldre man. Ytterligare en publikation har därmed försuttit chansen till förnyelse. Ett representationsprob­lem, men kanske också ett businessproblem: lönar sig långsam förändring när pappersläsarna snart lämnat jordelivet?
Det lovar gott att Buruma inte gissar vad yngre läsare vill ha, utan kommer att lösa det med en successivt föryngrad skribentkår. Men varför inte ge jobbet till någon som från början står närmre yngre skribenter och läsare? Och framförallt till någon med en annan bakgrund. I USA, liksom i Sverige, är tidningsledningarna alltjämt övervägande vita.
(Publicerad i Sydsvenskan 9/10-2017)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar