tisdag 28 juli 2015

”Amazon skadar litteraturen”

Jonathan Franzen går till hårt angrepp mot onlinebokhandeln Amazon i en artikel i brittiska The Guardian. Bland annat liknar den amerikanske författaren sajtens grundare Jeff Bezos vid en av apokalypsens fyra ryttare.
Franzen menar att Amazon skadar litteraturen genom att skapa en värld av författare som antingen ger ut sina egna böcker eller ger ut dem på Amazon, där läsarna förlitar sig på betygen och recensionerna på boksajten när de väljer böcker och författarna själva ansvarar för marknadsföringen av sina verk.
Han frågar sig vidare vad som händer med författare som vill kommunicera något på djupet i ett litterärt landskap där de som gör mest väsen av sig eller har tillräckligt med pengar för att köpa sig topprecensioner premieras.
Enligt Jonathan Franzen är Amazon på väg att göra författare till ”framtidslösa arbetare som arbetar hårdare för lägre och lägre lön, utan anställningstrygghet.”

Om denna Franzenska dystopi blir verklighet ter det sig som en ypperlig förberedelse för den värld Jeff Bezos träder in i som nybliven ägare av Washington Post.

(Publicerad i Aftonbladet 19/9-2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar