tisdag 28 juli 2015

Kina intar Hollywood

Den amerikanska genrefilmen har av ideologikritiker – med ett begrepp lånat från filosofen Louis Althusser – betraktats som en ideologisk statsapparat som skapar ideologi i det tysta, varpå Hollywood gynnar den styrande borgerliga klassen. Dessa egenskaper hos filmen är något det kinesiska kulturdepartementet – fast beslutna om att stärka landets kulturella makt i världen – tycks vara väl medvetna om.
De senaste åren har (visserligen föga framgångsrika) försök att med egna blockbusters, som ”The Flowers of War” (2011), nå en internationell publik gjorts och världens största filmstudio finns numera i Hengdian i östra Kina. I takt med att Kina vuxit till den näst största filmmarknaden efter USA har även närmanden skett från det andra hållet: Hollywoodbolag har öppnat filialer i Kina och gått landets censurinstans till mötes om de krävt ändringar inför en films kinesiska premiär.
Nu investerar det statliga kinesiska filmbolaget China Film Group i de kommande Hollywoodfilmerna “Warcraft” och ”Seventh Son”, rapporter The Hollywood Reporter.

Må hända ett tecken på en ändrad strategi. För varför skapa en egen drömfabrik när man i stället kan ta över den befintliga?

(Publicerad i Aftonbladet 23/4-2014)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar