tisdag 28 juli 2015

Ockupantera försvann – och 5000 böcker

Tältstäder inspirerade av Occupy Wall Street-rörelsens huvudfäste i Zuccotti Park i New York har i höst poppat upp likt svampar över hela världen, i takt med att rörelsen spridit sig. I anslutning till dessa läger har det inte sällan upprättats mer eller mindre primitiva bibliotek.
När New Yorks borgmästare Michael Bloomberg beordrade sina polisstyrkor att tömma Zuccotti Park i förra veckan stängde han följaktligen också ner ett bibliotek bestående av mer än 5000 böcker. Böcker som nu förvaras i ett garage någonstans på Manhattan, enligt Los Angeles Times.
Vid St. Pauls-katedralen i London ställdes det redan när Occupy London startade för drygt en månad sedan fram ett bord med böcker. Ett bord som sedermera kompletterades med några bokhyllor samt en bibliotekarie och bildade ett fungerande bibliotek.

Efter att protestanterna ignorerat den deadline som myndigheterna satt för dem att lämna området kring St. Pauls, kommer frågan om deras eventuella avhysning nu att avgöras i domstol uppger The Guardian. Vid en stängning av Occupy London-lägret får den brittiska regeringen även ytterligare ett nedlagt bibliotek på sitt samvete.

(Publicerad i Aftonbladet 28/11-2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar