tisdag 28 juli 2015

Här är nästa Oscars-vinnare

I söndags var det prisutdelning vid filmfestivalen i Toronto. Det blev i år den libanesiska filmen ”Where Do We Go Now?” av Nadine Labaki som knep festivalens största pris – People’s Choice Award.
Till skillnad från andra välrenommerade filmfestivaler så som Cannes och Venedig utses inte vinnarna i Toronto av en jury, utan – som namnet på det mest prestigefulla priset antyder-- av besökarna.
Det är anmärkningsvärt hur nära deras smak visat sig ligga Oscarjuryns under de senaste åren. 2008 vann Danny Boyles ”Slumdog Millionaire” People’s Choice Award. ”Slumdog Millionaire” kom sedermera att ta hem storslam vid 2009 års Oscarsgala med hela åtta Oscarstatyetter. Samma mönster går att skönja såväl 2009 då People’s Choice Award gick till ”Precious” (två Oscar 2010) som 2010 då ”The King’s Speech” (fyra Oscar 2011) vann.

Att en film går hem i Toronto i september är alltså en tämligen tydlig fingervisning på att den besitter goda chanser att föräras med en eller flera gyllene gubbar framåt våren. Nadine Labaki gör nog bäst i att redan nu börja fila på ett nytt tacktal.

(Publicerad i Aftonbladet 28/9-2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar