tisdag 28 juli 2015

En ny balansakt

Två av Hollywoods största finansiärer Relativity Media och Legendary Pictures har etablerat filialer baserade i Kina, rapporterar den brittiska filmtidningen Screen. De siktar på att i samarbete med kinesiska filmbolag producera filmer för en internationell publik. Hollywood dominerar alltjämt på biograferna runt om i världen och Relativity Media och Legendary Picturs ser förmodligen bara en möjlighet att kapitalisera på en växande filmmarknad. Men kanske är det de kinesiska produktionsbolagen som är de stora vinnarna.
Det av den franske filosofen Louis Althusser myntade begreppet ideologisk statsapparat har av ideologikritiker applicerats på den amerikanska genrefilmen, som de menar skapar ideologi i skymundan.  Hollywood spelar på så sätt den styrande borgerliga klassen i händerna, som bibehåller sin makt över folket.

Med de ideologikritiska glasögonen på framstår det amerikansk-kinesiska samarbetets syfte - att göra film om kinesisk kultur för en internationell publik – som ytterligare en indikation på hur maktbalansen håller på att förskjutas i världen.

(Publicerad i Sydsvenskan 31/8-2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar