tisdag 28 juli 2015

Teju Coles Twitter-essä

Litteratur på Twitter? För många låter det kanske alltjämt som en verklighetsfrånvänd Johan Staël von Holstein-vision. Men nu har må hända den amerikanska författaren Teju Cole visat att mikrobloggen går att använda till annat än haikudikter.
Nyligen publicerade han nämligen en hel essä om flyktingar vid den amerikansk-mexikanska gränsen i form av 250 inlägg på Twitter som lades ut under sju timmar. Dessutom skapade Cole egna konton åt personerna i nonfiction-essän från vilka deras citat publicerades. I en intervju med sajten Buzzfeed berättar Cole att han arbetat lika mödosamt med essän som annat han skrivit och faktagranskat den lika noggrant som om den vore skriven för ett magasin.
Vidare säger Cole, som har runt 134 000 följare på Twitter, att han inte har något emot print men känner att det finns en publik på Twitter som förtjänar att tas på samma allvar som pappersläsarna. Enligt honom handlar experimentet inte om innovativt skrivande utan om att nå en stor publik, ”en förhoppning om att fleras samvete berörs av den svåra situationen för andra människor.”
Vem blir först i Sverige att följa efter?

Jag är redo att trycka retweet.

(Publicerad i Aftonbladet mars 2014)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar