tisdag 28 juli 2015

Redan Gogol gav ut sig själv

1829 debuterar en okänd ung ryss med Hans Küchelgarten under pseudonymen V. Alov. Hans egentliga namn var Nikolaj Gogol och han bekostade själv utgivningen av boken. Det blev emellertid ingen framgång; kritiken var så hård att Gogol brände resten av upplagan. Men han repade sig som bekant och fick två år senare sitt genombrott med novellsamlingen Kvällar på en lantgård nära Didanka.
De ryska klassikerna i hans efterföljd sägs – med Fjodor Dostojevskijs bevingade ord – vara sprungna ur Gogols kappa, men många böcker av i dag är snarare sprungna ur just Hans Küchelgarten. I Dagens Nyheter (22/3) läser jag att samtliga titlar på onlinebokhandeln Amazons tio-i-topplista från januari i år var egenutgivna och att Bonniers nu funderar på att starta en egen utgivningsportal för självpublicering, modellerad efter amerikanska förebilder som just Amazons Createspace eller Penguins Author solution.
Det är så klart inget fel med att författare in spe ges fler möjligheter till utgivning. Men varför inte först gå igenom högarna med inkomna manus en gång till?
Där någonstans finns kanske en ny Gogol, utan mod och pengar att ge ut sig själv.

(Publicerad i Aftonbladet mars 2014)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar