tisdag 28 juli 2015

Batmans tur att ockupera Wall Street

Efter den Guy Fawkes-maskprydde V (som Martin Aagård skrev om i Aftonbladet 20/10) dyker nu ytterligare en maskerad superhjälte upp i samband med Occupy Wall Street. På lördag startar nämligen inspelningen av ett antal scener till Christopher Nolans tredje Batman-film, ”The Dark Knight Rises”, två kvarter från Zuccotti Park, som blivit huvudfästet för protesterna mot att en procent av den amerikanska befolkningen är betydligt rikare än resterande 99 procent.
Till den privilegierade procenten hör tvivelsutan Hollywoods tunga aktörer, däribland Warner Bros. som ligger bakom ”The Dark Knight Rises” med en budget på 250 miljoner dollar. Deras makt till trots kan Warner Bros. förmodligen inte avbryta ockupationen under inspelningen. Det mest troliga scenariot är i stället att ockupanterna på ett eller annat sätt inkorporeras i filmen, enligt Los Angeles Times.

Vad som än händer så torde Occupy Wall Street-rörelsens inställning till Batman vara dubbel. Miljardären Bruce Wayne kan visserligen anses höra till den välbeställda procenten, men hans alter ego delar onekligen rörelsens vilja att kämpa för rättvisa.

(Publicerad i Aftonbladet 26/10-2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar