tisdag 28 juli 2015

Tunga skådisar tar priset

Glöm 5:2, banta som en potentiell Oscarvinnare! Matthew McConaughey nämns som en het kandidat till att belönas med en Oscar nästa år efter att ha gått ner 17 kg för rollen som en homofobisk elektriker som diagnosticeras med aids i ”Dallas Buyers Club”, som just nu visas på filmfestivalen i Toronto.
Om det räcker hela vägen återstår att se. Han är onekligen inte den förste som försökt ta dietvägen till troféerna. Tom Hanks gick ner 23 kg för ”Cast Away” och nominerades, men fick se sig slagen av Russell Crowe (för ”Gladiator”) på Oscarsgalan 2001. Christian Bale gick förgäves ner hela 29 kg för ”The Machinist” och rollen som Sid Vicious i ”Sid and Nancy” ledde till en sjukhussäng för en 14 kg lättare Gary Oldman.
Men sanningen är att de fått det hela om bakfoten. Robert de Niro vann en Oscar för ”Tjuren från Bronx” 1981 – efter att ha gått upp 27 kg.

Så sorry Matthew, frosseri ter sig som en säkrare väg i Oscarsracet. Och samtidigt: ett långfinger i ansiktet på dagens vikthetsande bantarsamhälle, byggt på en grund av skeva kroppsideal producerade just i Hollywoods drömfabrik.

(Publicerad i Aftonbladet 16/9-2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar