tisdag 28 juli 2015

Blockbuster för Kinas "soft power"

En globalt inriktad filmindustri är en viktig del av Kinas satsning på att stärka sin kulturella makt, ”soft power”, i världen. Den kinesiska filmindustrin har vuxit kraftigt under de senaste åren och samarbeten mellan kinesiska filmbolag och Hollywood har blivit allt vanligare.
Det senaste ledet i denna utveckling är ”The Flowers of War” som kallats en kinesisk blockbuster och med en budget på 90 miljoner dollar är den dyraste kinesiska filmen någonsin. Filmen är regisserad av Zhang Yimou, som regisserade OS-invigningen 2008, och utspelar sig under massakern vid Nanjing 1937. I huvudrollen som amerikanen John Miller syns Hollywood-stjärnan Christian Bale.
I torsdags kördes Bale tillsammans med ett filmteam från CNN bort av vakter sedan de försökt besöka medborgarrättskämpen Chen Guangcheng, som sedan förra året sitter i husarrest i sin hemby i Shandong-provinsen.

Händelsen har blivit nyhet i väst och frånsett om det var hans syfte eller inte så har Bale lyckats flytta strålkastarljuset från sig själv och filmen till Kinas mörka sida. Knappast till gagn för Kinas ”soft power”.


(Publicerad i Aftonbladet december 2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar