tisdag 28 juli 2015

Manifestförfattare valde pseudonym

”Vi lovar också att aldrig – inte ens under pseudonym – skriva romaner om kommissarier eller journalister som löser mordgåtor på Öland eller Gotland eller i Skåne, Bohuslän, Närke, Västergötland, Östergötland, Uppland, Sörmland eller andra svenska landskap”
Så löd ett av löftena i ”Manifest för ett nytt litterärt decennium” som publicerades i Dagens Nyheter för fyra år sedan. 
Sju författare proklamerade att de ville se berättande episka romaner för en bred läsekrets. Ett slags mellanting mellan ”svår” litteratur och topplistornas underhållningsromaner. 
Nyligen avslöjades att en av författarna till manifestet, Jerker Virdborg, tillsammans med Daniel Sjölin står bakom pseudonymen Michael Mortimer och spänningsromanen Jungfrustenen som kom i höst. 
Huvudpersonen Ida misstänkts för mord (hon kallas "Nobelmördaren" på löpsedlarna) och jagas genom Norrland av polis och ett hemligt forskarnätverk. 

När decenniet snart når halvtid lyser den litteratur manifestförfattarna förespråkade med sin frånvaro och diskrepansen mellan ytterligheterna de ville överbrygga består. Om Jerker Virdborg har kapitulerat eller om de böcker som efterlystes i manifestet finns i Michael Mortimers framtida produktion återstår att se.

(Publicerad i Aftonbladet december 2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar