måndag 31 augusti 2015

Bokrecension: Daniel Goldberg och Linus Larsson "Korthuset"

Vi har alla fått de suspekta mejlen som vill få oss att uppge våra bankuppgifter och varnats för mystiska popupfönster på bankernas hemsidor. Mer eller mindre sofistikerade försök att komma åt digitala pengar, som bara är den synliga toppen på det berg av ekonomisk brottslighet som vuxit fram i kölvattnet av plastkorten och den nya kontantlösa ekonomin. I boken Korthuset – Hur tjuvarna flyttade ut på nätet och varför din bank lät det hända gör journalisterna Daniel Goldberg och Linus Larsson ett bra jobb med att kasta ljus på denna komplexa skuggvärld och på ett pedagogiskt sätt förklara hur den här typen av brott går till.
Med ett berättartekniskt grepp lånat från journalistiken börjar de i ett tydligt case, hos en pensionär som under en resa upptäcker att någon stulit pengar från hans bankkonto, innan det bär av. I ett högt tempo avhandlas sedan sanna historier som hade varit ypperliga ingredienser i en uppdiktad spänningsroman och inbegriper allt från en ung svensk hacker i Mjölby till en fifflande rysk säkerhetschef och Secret Service. Det hela berättat på en rapp, enkel prosa som ibland tangerar det klyschiga ("Inne på polisstationen i Mjölby var det varmare, även om stämningen i rummet var något frostig"), vilket dock aldrig kantrar över.
Goldberg och Larsson nyanserar därtill bilden med uppgifter – nya, i alla fall för mig­­ – om hur bankerna och kortföretagen i sina kalkyler nått slutsatsen att det i många fall är billigare att i det tysta ersätta de drabbade kunderna än att investera i säkerheten för att förhindra bedrägerier. Med samma logik väljs i många fall samarbeten med polisen bort på grund av risk för läckor till pressen och därmed skador för varumärket, med resultatet att många kortbedragare helt hamnar utanför rättsväsendets radar.

Författarna till boken är som sagt i grunden journalister och en av journalistikens uppgifter är att försöka göra något komplext begripligt för så många som möjligt. Korthuset är just ett sådant försök och för det tycker jag Goldberg och Larsson bör applåderas.

(Publicerad i Blekinge Läns Tidning 7/5-2014)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar