måndag 31 augusti 2015

Bokrecension: Jens Lapidus "VIP-rummet"

Ta en klunk alkohol varje gång Jens Lapidus använder kolon och du får en garanterat blöt afton.
Men: i sin senaste bok VIP-rummet använder han skiljetecknet synnerligen träffsäkert. Och med korta meningar och förflyttningar i både tid och rum som bara tar några enstaka stycken drar Lapidus upp ett hisnande tempo värdigt en actionrulle regisserad av en epo-dopad Michael Bay.
Handlingen då? Jodå, visst tilldrar den sig i Lapidus vanliga domäner: Stockholms övre och undre värld, sammanlänkade av det mörker som följer med den hänsynslösa jakten på snabba cash. I VIP-rummet får vi följa gangstern Teddy som nyligen släppts från fängelset, superstekaren Philip och juristen Emelie vars vägar så småningom kommer korsas.
Ekvilibristiskt lägger Lapidus ett jättepussel med bitar som först inte verkar passa ihop, samtidigt som han undviker det minerade fältet av deckarklyschor och trötta stereotyper. Allt berättas på en slags kameleontprosa, som ändras beroende på vilken av karaktärerna vi för närvarande följer. Den kriminella världen hanterar Jens Lapidus lika bra som i sin förra bokserie (även om språket inte är detsamma som hyllades som nyskapande i Snabba cash), i avsnitten om Philips överklassvärld haglar referenser till dyra kläder och exklusiva klockor tätt och när det handlar om Emelie navigerar författaren vant bland affärsjuridiska termer och advokatbyrålingo.
Som vanligt när en intrig är så spännande att man inte ens kan ana ett slut utan bara maniskt vänder blad är de svar man till sist får serverade något av en besvikelse.
Men faktum kvarstår: detta är en väldigt underhållande bok.
Kanske borde dock Jens Lapidus utmana sig själv ytterligare i framtiden. Inte bara nöja sig med att frångå det unika språk som gav honom genombrottet utan också byta tema och miljö. Annars riskerar nog läsarna att tröttna och Lapidus att inte nå sin fulla potential som författare. 

Vilket vore synd, för han är tvivelsutan en av de skickligaste spänningsmakarna vi har i det här landet.

(Publicerad i Blekinge Läns Tidning 17/6-2014)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar