måndag 31 augusti 2015

Krönika: "Skriv vidare på dagboken, David"

Är David Lagercrantz fjärde Millennium-bok "Det som inte dödar oss" girig gravplundring eller lyckosam fan fiction? Den som läser får se.

"Nu har det brakat loss. Bokjäveln är ute. Vad kommer folk tycka? Vad hade Stieg tyckt? Hur försvinner man om det blir fiasko? Om tankarna brann innan är det nu fullskalig skogsbrand i skallen. Fortfarande spökar Lisbeth Salander och de andra där inne. Och mitt i allt detta ska jag runt på massa intervjuer och jippon… när går nästa båt till lugnet i den finska skärgården?"
Så hade det kunnat se ut om jag hade skrivit en fortsättning på David Lagercrantz dagbok om arbetet med den fjärde Millennium-boken (DN 2/8-2015) . Men Lagercrantz är inte död, han lever i allra högsta grad liksom "Det som inte dödar oss" som kommer ut den 27 augusti.
Det hetaste boksläppet i världen har det kallats, möjligen i konkurrens med Harper Lees "Ställ ut en väktare", uppföljaren till "Too kill a mockingbird".
Harper Lee lever och ska ha godkänt publiceringen, men är svårt drabbad efter en stroke. Manuset hittades kort efter att Harper Lees syster och förvaltare av hennes litterära arv avlidit.
Spökskrivarnas spökskrivare David Lagercrantz fick frågan om att skriva en fortsättning på Stieg Larssons Millennium-trilogi efter att ha bytt litterär agent till en som representerar familjen Larssons stiftelse.
Slumpen? Knappast.
Det må se mörkt ut på sina håll men viss litteratur är fortfarande business, big business. Och så klart utnyttjar förlagen första bästa chans att spinna vidare på en tidigare försäljningssuccé.
"Vårt uppdrag som förlag är att sälja väldigt mycket böcker." säger Norstedts förlagschef Eva Gedin till SR.
I det här fallet har det lett till att Norstedts har anställt David Lagercrantz som en slags professionell fan fiction-författare.
Som litteraturprofessorn Anders Ohlsson påpekar är författare som skriver vidare på befintligt stoff inget nytt. Förklaringen till att traditionen gör comeback efter att ha fördrivits av tanken på originalitet är enkel. "Follow the money" som den mystiske källan Deep Throat säger i "Alla presidentens män". Det är inte direkt en experimentell diktsvit som förlagen beställer fortsättningar på. Bland andra samtida exempel finns uppföljare till James Bond och Agatha Christies böcker om Hercule Poirot.
Norstedts har framhållit att "Det som inte dödar oss" är en fristående fortsättning, skriven av David Lagercrantz. Men hans dagbok i DN ger en bild av en författare som gör sitt bästa för att träda in i Stieg Larssons värld och huvud. Kanske har han till och med blivit en slags bokstavlig spökskrivare?
"På väg hem genom ett kylslaget Stockholm grips jag av en tvångstanke att jag ska drabbas av samma öde som Stieg Larsson. Jag försöker förtränga det. Det var bara lite panikångest, muttrar jag. Men tanken återvänder gång på gång under veckorna som kommer." skriver David Lagercrantz i dagboken efter att hjärtat börjat rusa efter ett gympass.
I stället för att nappa på nästa beställningsjobb borde han skriva vidare på dagboken. Det kan bli ett viktigt metafiktivt dokument över hur det är att vara författare i en litteraturvärld där allt snart tycks handla om pengar.
(Publicerad i Blekinge Läns Tidning 25/8-2015)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar